donderdag 12 juli 2012

White chocolate brownies, hunky - Dorie!

Ik kon niet laten. Ik heb de Dorie bijbel gekocht. Je weet wel van Dorie Greenspan? Nee? Die Dorie die met Julia Child heeft samengewerkt? Anyways, het zijn 514 pagina's vol met baking recipies. Deze kook/bak-manie duurt nog wel even voort vermoed ik zo...

Het leek mij leuk/lekker te beginnen met 'White chocolate brownies'




























Benodigdheden:

Voor de brownies:
90 g bloem
55 g amandel poeder (ik heb amandelschijfjes met de vijzel tot poeder gemalen)
snufje zout
115 g boter
200 g suiker
115 g witte chocola
2 theelepels sinaasappel schaafsel
4 eieren
1 theelepel  vanille extract
150 g frambozen

Voor de merengue:
3 eiwitten
snufje zout
100 g suiker

Voor de coelis:
300 g frambozen
3 eetlepels suiker (of meer naar smaak)


Verwarm de over voor op 165 graden. Boter de zijkanten van een bakvorm van 22 bij 33 cm in. Leg bakpapier op de bodem en vet dit ook in. Strooi dan wat bloem over de vorm en klop het overtallige eruit.

De brownies:
Roer de bloem, de amandelen en het zout door elkaar. Neem een grote kom en zet deze op een pan kokend water. Doe de boter en de chocolade in de kom en roer tot het een geheel is. Het mag niet al te heet worden want dan scheiden de chocolade en de boter zich weer. Haal de kom van het vuur.

Neem de kom van je mixer en wrijf daarin met je handen de suiker en het sinaasappel schaafsel tezamen tot een vochtig geheel. Voeg dan de eieren toe en roer 3 minuten op niet al te hoge snelheid. Het moet een mooi schuimig geheel zijn nu. Mix dan het vanille extract er door. En roer het chocolade-boter mengsel er doorheen op lage snelheid. Voeg tot slot de bloem, zout en amandelen toe. Langzaam mixen tot alle droge ingrediënten zijn opgenomen in het beslag. Het beslag kan nu in de vorm worden gegoten. Strooi de frambozen over het beslag en zet het even weg.

De merengue:
Neem een schone kom en sla de eiwitten met het zout tot het mooi luchtig is. Zet de stand van de mixer iets hoger en voeg steeds, beetje bij beetje, de suiker toe. Door mixen tot het mooie schuimpieken zijn. Giet dit nu over het chocolade beslag in de vorm. Ongeveer 30 tot 35 minuten bakken tot de merengue mooi bruin is.

De coulis:
Pureer de frambozen met de suiker en duw het mengsel door een zeef.


Dorie drukt ons ook nog op het hart te leven volgens de regels van Miss Hepburn (Katherine): 1. Never quit 2. Be yourself 3. Don't put too much flour in your brownies. Miss Hepburn was een wijze vrouw.

It's hunky-Dorie! Thanks Dorie, we love you!


La Hepburn


woensdag 11 juli 2012

Kersen spons



Het is even een gedoetje om de pitten uit die pond kersen te halen maar het is wel de moeite waard! Dat kun je overigens heel makkelijk doen met een paperclip. Steek de paperclip langs de pit in de kers. Draai de paperclip rond onder de pit en trek de 'em eruit.

Benodigdheden:

500 g zoete kersen, gewassen en ontpit
1 theelepel citroensap
1/4 sinaasappelrasp
85 g kristal suiker
1 lepel grof gehakte pistache nootjes
100 ml crème fraîche
Voor de spons:
2 grote eieren
3 lepels kristal suiker
1/4 theelepel vanille extract
50 ml slagroom
25 ml Mascarpone
3 lepels bloem

Verwarm de over voor op 180 graden. De kersen gaan in een koekenpan tezamen met de suiker, de rasp en het citroensap. Kook dit in 4-5 minuten tot de kersen zacht zijn en het vocht is ingedikt tot licht stroperig. Dit mag nu in een ovenbestendige schaal met een doorsnede van 20-22 cm.

Klop de eieren en de suiker tot het luchtig en schuimig is. Voeg dan al kloppend het vanille extract toe. Roer in een apart kommetje de slagroom en de Mascarpone tot een glad geheel en voeg dit aan de eieren. Zeef vervolgens de bloem erbij en een snuf zout en schep het met een metalen lepel door het eimengsel tot er geen klontjes meer zijn.

Giet het eimengsel over de kersen en bak 20 minuten, of tot het mooi gerezen en gebruind is, in de oven. Laat de kersen spons nog 10 minuten afkoelen alvorens te serveren.

Serveer apart de crème fraîche met daardoor de pistachenoten.

Wij nemen nog een stukje!

dinsdag 10 juli 2012

Chicken cacciatore en zandkoekjes (?!)




Vandaag hadden we behoefte aan een beetje 'comfort food'. Dat had we nl. nodig want de kleine chef is ziek. En das niet fijn. Voor de kleine chef nie en voor z'n moeder ook nie. Ik ziek nl. altijd met 'em mee. M'n neus zit dicht als de zijne dicht zit en als hij hoofdpijn heeft, heb ik het ook. En vandaag hadden 'we' keelpijn, buikpijn en koorts. En toch konden we ik eten! Het is heerlijk...

20 minuten voorbereiden en 30 minuten koken. Heel eenvoudig en dat kwam vandaag goed uit.

Benodigdheden:

4 kippenborstjes
1 groot ui in stukjes gesneden
2 teentjes knoflook geperst
olijfolie
2 blikken van 400 gram Polpabella con basilico
4 eetlepels Mascarpone
1 handje basilicumblaadjes
1 pak verse pasta b.v. tagliatelle met knoflook smaak

Verwarm de oven voor op 190 graden. Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de ui met de knoflook even aan. Voeg de stukjes gepelde tomaat uit blik toe. Naar smaak een beetje peper en zout toevoegen. Laat dit 10 minuten sudderen. Voeg de Mascarpone en de helft van het handje basilicumblaadjes toe en roer zachtjes door.

Braad de kip aan in een beetje olie. Beide kanten tot goudbruin. Leg ze daarna in een ovenschaal en bedek ze met het tomaten mengsel. Het geheel kan nu 25 minuten in de oven. Kook intussen de verse pasta volgens de gebruiksaanwijzing.




De kleine chef werd ook verwend hoor. Hij kreeg zandkoekjes en een limonadecocktail. Hij was blij verrast maar at en dronk er niets van....

Maar toch nog even het recept:

200 g bloem
1 pakje vanillesuiker
75 g suiker
125 g roomboter op kamertemperatuur
1 ei

Meng alle ingrediënten in een kom tot een bal. Als je ook een beetje bloem op je handen smeert voorkomt dat plakken aan je handen. Neem steeds kleine bolletjes, rol ze rond en druk ze dan plat. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de koekjes hier op. Bak ze in een voorverwarmde oven op 200 graden gaar in 20 minuten. Draai ze dan nog even om en bak nog een 2 minuten.




maandag 9 juli 2012

Curry van runderlappen en koriander rijst



























Tja, het kost een beetje tijd maar dan heb je ook wat. Das net un engeltje da op oew tong piest...

Bereidingstijd: 15 minuten voorbereiden en 3,5 uur koken.
Benodigdheden voor 4 personen:

750 g runderlappen in blokjes
1 gedroogde steranijs
1,5 theelepel kardemom
1,5 cm gember in stukjes
1,5 theelepel rode curry pasta
1 blik kokosmelk van 400 ml
3 sjalotten in kleine stukjes
1 rode peper zonder zaadjes in kleine stukjes
2 zoete aardappelen (ik heb roseval aardappelen gebruikt) in blokjes
1 theelepel vissaus
25 g roomboter
1 grote ui in kleine stukjes
2 handjes verse koriander, blaadjes en takjes gescheiden
200 g pandanrijst
1 limoen
sojasaus optioneel

Doe de runderlappen, steranijs, kardemom, kokosmelk en gember gaan in de pan en voeg water toe tot de runderlappen net onder water staan. Doe de deksel op de pan en breng dit langzaam aan de kook.  Als het kookt zet de deksel deels op de pan en laat het 2 uur pruttelen.

Voeg de sjalotten, de curry pasta en de rode peper toe. Laat dit een uur zonder deksel pruttelen. Voeg daarna de zoete aardappelen en de vissaus toe en laat nog 20 minuten pruttelen. Nu zijn de aardappelen als het goed is gaar en is de curry wat dikker geworden.

Smelt de boter in een pannetje waar je de rijst in gaat koken. Voeg de ui toe en bak het glazig.  Voeg dan de rijst toe en de koriandersteeltjes en roer even een minuten goed door. Voeg dan 400 ml water toe en eventueel een snufje zout en laat 8 minuten koken. Serveer de rijst met de korianderblaadjes en knijp er een limoen boven uit.

Serveer dit gerecht eventueel met wat sojasaus.

zondag 8 juli 2012

Cajun chicken tagliatelle di Lisette





























Dit recept het ik gekregen van...inderdaad... Lisette (hoi Lisette!). De eigenlijke naam is Cajun chicken Linguini maar linguini, die had ik nie...

Zelfs de kids zouden dit gerecht lekker vinden. En na een stevige onderhandeling met de kleine chef (Je eet 8 happen anders krijg je geen toetje! 6 happen!! Oké dan...) bleek dat inderdaad waar. Hij at het, alle 6 de happen!

Bereidingstijd ongeveer 20 minuten.

Benodigdheden:

250 g tagliatelle
2 eetlepels olijfolie
300 g kipfilet in reepjes
1 theelepel Cajun kruiden (1 theelepel ivm de kleine chef maar het mag best iets meer zijn)
1 rode en een gele paprika in reepjes
250 g champignons in plakjes
1 rode ui in kleine stukjes
2 tomaten ontveld en in kleine stukjes
250 ml kippenbouillon
75 ml melk
3-4 eetlepels roomkaas (ik heb Philadelphia gebruikt maar Monchou kan natuurlijk ook)
1 grote eetlepel bloem

Kook de pasta volgens de verpakking.

Bak de kipfilet met de Cajun kruiden in twee eetlepels olie op hoog vuur in korte tijd (+/- twee minuten) tot de kip lekker bruin is. Haal de kip uit de pan en bak vervolgens de groente. Voeg de tomaten en de knoflook pas op het laatst toe.

Mix met de staafmixer de bloem, melk en roomkaas tot een geheel.Voeg tot slot de kip, de saus en de bouillon toe aan de groenten.

vrijdag 6 juli 2012

Pavlova

Pavlova?? Zeg maar Pavzilla want het is een joekel hoor! Hello deliciousness!!



























Bereidingstijd: +/- 15 minuten voorbereiden en 2 uur drogen

Benodigdheden:

Voor de Pavlova:
- 6 eiwitten
- 300 g suiker
- 1 el maïzena
- 1 el azijn

Voor de garnering:
- 250 g fruit naar keuze
- 2 el abrikozenjam
- 1 sap van 1 citroen
- 500 ml slagroom
- 50 g suiker




Verwarm de oven voor op 120 graden. Klop de eiwitten luchtig en voeg geleidelijk, al mixend, de suiker toe. Een eetlepel per keer en steeds goed blijven kloppen. Klop net zo lang tt het stevige eiwitpieken zijn geworden. Meng de maïzena met de azijn en spatel dit door het eiwitschuim. Bekleed een bakplaat met bakpapier en smeer een deel van het eiwit daarover uit in de vorm van een taart. Maak met het resterende deel een opstaande rand. Hier kan later de vulling in worden gegoten. Zet dit voor 2 uur in de oven op 120 graden.

Zet de oven uit en laat de merengue met de deur op een kier afkoelen. Maak het fruit schoon en snijd grote exemplaren in stukken. Verwarm de jam en roer het citroensap erdoor. Meng de jam met het fruit. Klop de slagroom met de suiker lobbig. Schep de room en het fruit in de merengue taart.



















dinsdag 3 juli 2012

Mango cake




























Wat ziet hij er mooi uit hè? Dit was echter wel vóór de kristalsuiker Apocalypse want toen gooide ik de laatste helft van mijn zak kristalsuiker over de vloer.

Deze cake is voor morgen. Dan zou hij nog lekkerder moeten zijn... dus meiden. Zonder al te hoge verwachtingen te willen scheppen, natuurlijk.

Ingrediënten:  
- 180 ml zonnebloemolie
- 340 g bloem
- 200g suiker
- 3 grote eieren
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 1½ tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
- snufje zout
- 65 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 grote of 2 kleine mango's (ca 350 g)
- 115 g sultanarozijnen

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakevorm in met boter.
2. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes.
3. Doe de bloem, kaneel, gemberpoeder, zout, suiker, lichtbruine bastersuiker, bakpoeder, baking soda in een kom en roer goed door elkaar.
4. Roer de zonnebloemolie en de eieren los met een garde. Meng met een spatel de natte ingrediënten door de droge, meng niet te lang alle bloem moet net opgenomen zijn. Roer dan de mangostukjes en de rozijnen erdoor. Het is een behoorlijk dik deeg maar dat klopt hoor, is goed.
5. Verdeel het deeg in de vorm en strijk de bovenkant glad met een spatel.
6. Bak de cake 1½ uur in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Na een uur en een kwartier even checken. Als een satéprikker er droog en schoon uitkomt is de cake klaar.
7. Laat de cake 5 minuten afkoelen en haal dan uit de vorm en laat helemaal afkoelen op een rooster.

Je kunt de baking soda eventueel vervangen door bakpoeder. Dan gebruik je gewoon 2 theelepels bakpoeder. Werkt ook. Als je ziet dat de cake te bruin wordt maar nog niet gaar is kun je de bovenkant afdekken met aluminiumfolie.

maandag 2 juli 2012

Gehakttaartjes

Een heerlijk klein gehakttaartje met wat erwten. Nu zijn de esthetische verwachtingen van een erwt natuurlijk zeer, zeer laag gespannen. En daar heb ik ook verder niets aan kunnen veranderen want een erwt is een erwt en die is gewoon groen. En ik wil ook voorkomen dat de esthetische verwachting nu meer gaat inhouden dan de actuele aanschouwing zelf zal gaan brengen.... (snap jij het nog? Ik allang niet meer...) Maar de erwt met een beetje van dit basilicumgoedje eroverheen heeft mij toch wel verrast. Qua smaakt dan hè, niet op esthet... laat maar.




























20 minuten voorbereiden en 30 minuten in de oven.

Benodigdheden:

1 ui in kleine stukjes gesneden
350 g wortel in kleine stukjes gesneden
3 takjes selderij in kleine stukken gesneden
1 theelepel olijfolie
500 g gehakt
2 theelepels tomatenpuree
1 theelepel Worcestershire saus
350 runderbouillon
1 licht losgeklopt ei
375 g bladerdeeg uit de diepvries
350 g bevroren erwten
8 basilicumplaatjes
2 teentjes knoflook
flinke scheut olijfolie
4 kleine ovenschaaltjes (of een grote schaal)

Bak de ui, wortel en selderij ongeveer 3 minuten in de olie. Voeg dan het gehakt toe en rul het bruin. Roer dan de Worcestershire saus, de tomatenpuree en de bouillon erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Laat het geheel 5 minuten zachtjes doorkoken en de saus iets dikker is geworden. Haal de pan van het vuur en laat het 10 minuten afkoelen.

Verwarm de over voor op 180 graden. Vul de ovenschaaltjes met het gehaktmengsel. Leg bladerdeeg bovenop het mengsel en snij het overtollige bladerdeeg weg. Kwast er vervolgens wat van het losgeklopte ei overheen en zet voor +/- 25-30 minuten in de oven.

Kook ondertussen de erwten volgens de gebruiksaanwijzing. Meng met de staafmixer de basilicum met de knoflook fijn. Voeg er een scheut olie aan toe en breng op smaak met zout en peper. Serveer het ovenschaatje op een bord, leg er wat erwten naast en giet daar wat van de basilicumolie over.

En dan toch ook nog maar een foto van die erwten.

zondag 1 juli 2012

Bananen broodje




























Benodigdheden:
140 g boter op kamertemperatuur
140 g kristalsuiker
2 grote eieren losgeklopt
140 g zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
2 rijpe bananen geprakt
50 g poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer een cakeblik in met boter en bekleed het met bakpapier.

Roer de boter en de suiker in de mixer tot een glad geheel. Voeg beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Voeg voorzichtig de eieren toe, het bakpoeder en de bananen. Dan kan het mengsel in het cakeblik en zet het ongeveer 40 minuten in de oven. Of bak tot een sateprikker er schoon uit komt.

Mix de poedersuiker met 2-3 theelepels water en giet het over de cake. Ik heb hiervoor echter een tubetje van Dr Oetker gebruikt. Werkt ook.

Ik keek naar dit recept en dacht; die ingrediënten heb ik allemaal gewoon op voorraad. Dan is het eigenlijk een soort van gratis cake dus?! Is het niet gewoon heerlijk als dat gebeurt?

Het is wel een beetje een klein, dikkerdje geworden (en dat wordt ik hoogst waarschijnlijk ook als ik zo doorga met dit blog. Het lijkt wel een losbandige parade van suikerverleidingen, een soort van suikerorgie. En ik ben eigenlijk helemaal niet zo'n losbandig typje hoor... Nou ja, behalve dan toen die ene keer dat ik... Oh dear, ik dwaal weer af) maar hij smaakte er niet minder lekker om. Banana heaven, mag ik wel zeggen.